Advent u Zagrebu

  21.12.2017.   

     Članovi Udruge žena Peteranec i KUD - a "Fran Galović" Peteranec uživali su u adventskom ugođaju Zagreba. Šetnjom na Adventu u Zagrebu imali su priliku družiti se, a večer su obogatili odlaskom u kazalište. Posjetili su kazalište Komedija i predstavu Kneginja čardaša.

Advent u Martinovki

19.12.2017.

Tijekom Adventa u Martinovki članice Udruge žena izložile su Peteranske jaslice (autora Antuna Erdeca) i blagdanski stol. Djevojčice - sudionice božićnih priredbi, tom prigodom nosile su peteransku dječju nošnju.

Pismo Predsjednice RH

File darovan Predsjednici RH

13. 12. 2017.

    Predsjednica RH gđa. Kolinda Grabar Kitarović, na tri dana, premjestila je Ured predsjednice u Koprivničko - križevačku županiju. Tom prigodom primala je predstavnike istaknutih županijskih udruga. Udrugu žena Peteranec predstavljala je predsjednica Udruge Katica Erdec. Predsjednici Grabar Kitarović poklonjen je peteranski bijeli vez - file.

Predsjednica Udruge Katica Erdec na primanju kod predsjednice RH gđe. Kolinde Grabar Kitarović

Adventski vijenac

Adventski vijenac

Članovi Udruge su izradili i ukrasili adventski vijenac te ga postavili u središtu mjesta.

Peteranski šlingeraj

29.10.2017.

Smotra folklora Peteranski šlingeraj okupila je folkloraše iz tri županije. Iz Međimurske županije gostovali su KUD Donji Vidovec, iz Virovitičko - podravske županije nastupao je KUD Virovitica, a iz Koprivničko - križevačke županije bili su KUD Delovi, KUD Prugovac i domaćini KUD "Fran Galović" Peteranec. Osim pjesme i plesa folkloraši su predstavili i nošnju koju nose.

Snočka sem se zaručila

U sklopu Galovićeve jeseni u Peterancu 27. 10. 2017. otvorena je etno izložba Snočka sem se zaručila. Izložba prikazuje predmete i običaje vezane uz peteranske svatove. Izložene su i brojne fotografije s početka 20. st.

Na otvorenju su nastupile učenice PŠ Frana Galovića iz Peteranca, pjevački zbor Gimnazije "Fran Galović" Koprivnica i članovi KUD-a "Fran Galović" Peteranec. O izložbi je govorila jedna od autorica Vesna Peršić Kovač, a otvorio ju je zamjenik župana Ratimir Ljubić.

Radionica

Članice Udruge žena Peteranec su 20. listopada 2017. pripremale svatovski nakit za izložbu Snočka sem se zaručila. Izložba će biti postavljena u sklopu Galovićeve jeseni u Peterancu koja se održava od 27. do 29. listopada. Osim izložbe bit će organizirana i smotra folklora Peteranski šlingeraj. Na smotri će nastupiti KUD Deleovi, KUD Prugovec, KUD Virovitica, KUD Vidovec, KUD Donji Vidovec i domaćini KUD "Fran Galović" Peteranec. 

 

Lokalne zajednice kao čuvari baštine

28. 9. 2017.

U organizaciji Hrvatskog sabora kulture održano je predavanje i izložba: Lokalne zajednice kao čuvari baštine.
O peteranskom bijelom vezu - fileu govorila je Vesna Peršić - Kovač, a prikaz izrade filea Katica Erdec.
Događanje je bilo organizirano u povodu Dana europske baštine.

LII. Vinkovačke jeseni

Kao predstavnik Koprivničko – križevačke županije KUD „Fran Galović“ Peteranec nastupio je u nedjelju 17. rujna na najvećoj i najvažnijoj smotri izvornog folklora u Hrvatskoj, na Vinkovačkim jesenima. Manifestacija koja se održava već 52 godine, traje dva tjedna i okuplja brojne sudionike. U sklopu manifestacije održavaju se brojni koncerti poznatih pjevača, grupa i sastava, gospodarska događanja no naglasak je na folkloru, tj. županijskoj smotri folklora slavonskih folklornih društava, dječjoj međužupanijskoj smotri folklora, te središnjem događaju državnoj smotri izvornog folklora. Peterančani su imali zapaženi nastup na državnoj smotri izvornog folklora. Sudjelovali su i u svečanom mimohodu zajedno sa 78 folklornih društava iz cijele Hrvatske i dijaspore, 30 zaprega i još toliko konjanika te mažoretkinjama, limenom glazbom, povijesnim postrojbama i udrugama. Članovima društva pripala je čast nositi jedan od grbova na čelu mimohoda. Nakon mimohoda u kojem je sudjelovalo oko 4000 sudionika, plesali su šokačko kolo zajedno sa članovima ostalih društava i udruga na stadionu HNK Cibalia. Manifestacija je bila pod visokim pokroviteljstvom Predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar – Kitarović koja je nazočila mimohodu.

Fotografije u prilogu preuzete sa web stranica: Šokački portal, Vinkovačke jeseni, Etno portal te iz privatne arhive društva

Nova škola u Peterancu

31.8.2017.

Članice Udruge žena Peteranec su pomagale u čišćenju nove zgrade područne škole u Peterancu.

4.9. 2017.

A članovi KUD-a uveličali su otvorenje školske zgrade.

Renesansni festival

Peteranske igračke i replike peteranskog štaglja te alata, oruđa i strojeva i ove godine bili su predstavljeni posjetiteljima Renesansnog festivala. Autor izložaka, Antun Erdec, osobno je zainteresiranima pokušao objasniti kako su se koristili alati, koji su im nazivi te postupak izrade.

Izložba se mogla razgledati u vrijeme trajanja Renesansnog festivala (24. - 27. 8. 2017.).

14. večer folklora u Bibinju

       U organizaciji KUD-a „Ivan Goran Kovačić“ iz Bibinja, Općine Bibinje i TZ Općine Bibinje u subotu 29. srpnja održane su 14. večeri foklora na kojima se predstavio i KUD „Fran Galović“ Peteranec. Večer foklora održana je na bibinjskom trgu Sri Sela pred brojnom domaćom i stranom publikom. Uz Peterančane nastupala su foklorna društva iz Privlake, Ždrelca, Petrinje i Polače. Posebni gost večeri bio je bibinjski pjesnik Ante Sikirić koji je između ostalog napisao i tekst i glazbu poznate pjesme Croatio iz duše te ljubim. Tamburaši KUD-a „Fran Galović“ - TS Netopiri dobili su čast odsvirati pjesmu Croatio iz duše te ljubim, a svi sudionici smotre su ju, predvođeni domaćim folklorašima, otpjevali zajedno s publikom.

Croatio iz duše te ljubim!

TV snimanje

srpanj/kolovoz

Članovi dječje folklorne skupine i Antun Erdec sudjelovali su u snimanju TV priloga o izradi dječjih igračaka i replika tradicionalnih alata i strojeva. Prilog je snimio Hrvoje Povijač za HRT.

galerija slika

20 godina vrtića

2.6.2017.

U dvorani srednjih škola u Koprivnici proslavljena je dvadeseta godišnjica postojanja DV Vrapčić. U sklopu proslave svako od sela predstavilo se svojim znamenitostima. Članice Udruge žena prezentirale su mudline (makuče, mudline z crnim oljem i orehima) i file.

Županijska smotra izvornog folklora

U Kalinovcu na Županijskoj smotri folklora održanoj 14. svibnja 2017. KUD "Fran Galović" izabran je za predstavnika Županije na Vinkovačkim jesenima. Ocjenjivačka komisija je bila u sastavu Dražen Varga, Goran Ivan Matoš i Vesna Peršić - Kovač.

 

Šetal sam se...

Županijska smotra izvornog folklora
Kalinovac, 14. svibnja 2017.

Eko vrt u DV Lastavica

12.5.2017.

Članice Udruge pomogle su tetama i mamama iz DV Lastavica da se uredi Eko vrt. 

Blagoslov kipova Sv. Petra i Pavla

23. travnja 2017. nakon svete mise u župnoj crkvi u Peterancu blagoslovljeni su kipovi Sv. Petra i Pavla na novom peteranskom trgu. Blagoslovu su prisustvovali saborski zastupnik gosp. Damir Felak, župan gosp. Darko Koren, zamjenik župana Darko Sobota, načelnici općina Gola dr. Stipe Milinković, Drnja gosp. Stanko Loth i Hlebina gđa. Božica Trnski. Kipove je blagoslovio vlč. Ozren Bizek. Program su upriličili KUD "Fran Galović" Peteranec i crkveni zbor.

Čuvari Isusovog groba

Crkva Sv. Petra i Pavla u Peterancu

15. 4. 2017.

Tradicija naših starih

8. travanj 2017.

Na koprivničkom gradskom trgu održana je manifestacija Tradicija naših starih povodom Dana Županije. U isto vrijeme održala se i manifestacija Ribolovci svome gradu. Udruga žena predstavila se domaćim kolačima, peteranskim bijelim vezom - fileom te replikama tradicijskih pomagala pod nazivom Od konoplje do lana i Od zrna do kukuružnjače.

8. ožujak - međunarodni dan žena

 

 

Udruga žena predstavila se na druženju udruga povodom 8. ožujka - međunarodnog dana žena u prostorima Agrokuće Koprivnica. Članice su ispekle domaće kolače, pokazale peteranski šlingeraj, file, peteranske suvenire, replike tradicijskih alata i strojeva.

Valentinovo u Peterancu

 Tradicionalno druženje udruga žena Koprivničko - križevačke županije održano je 18. veljače 2017. u Hrvatskom vatrogasnom domu u Peterancu.

Neposredno prije zajedničke večere i druženja uz ples održano je edukativno predavanje Peteranski bijeli vez - File. O izradi filea govorila je Katica Erdec - predsjednica Udruge, kako zaštiti nematerijalno dobro i što je to nematerijalno dobro objasnila je Vesna Peršić Kovač, etnologinja, a prezentaciju o fileu održala je Marina Njerš, prof. Tom prigodom bila je postavljena i izložba filea.

Prisutnima su se obratili načelnik Općine Krešimir Matijašić i župan Darko Koren. 

Prezentacija 

5. veljače 2017. održana Godišnja skupština