Na tom mladom ljetu sega obilja

U Muzeju grada Koprivnice otvorena je izložba božićnih običaja u Podravini. Peteranski drveni štagelj, autora Antuna Erdeca, izložen je na izložbi zajedno sa figurama božićnih jaslica Milana Generalića, poznatog hlebinskog naivnog slikara i kipara. Osim štaglja izložene su i kudovske zvezde.

Advent u Austriji i Sloveniji

U subotu 8.12.2018. članovi Udruge žena i KUD-a "Fran Galović" Peteranec posjetili su Maribor i Mariazell. Adventsko vrijeme prigoda je za zajedničko druženje i uživanje. Uz hodočašće Marijizellskoj, posjetili su mehaničke i žive jaslice te vidjeli paljenje svijeće na najvećem 6 tona teškom adventskom vijencu, prošetali kućicom od medenjaka, slušali austrijske adventske glazbenike i grijali se u adventskim kućicama uz tople napitke i kobasice. Prekrasnu atmosferu dopunile su i pahulje snijega. 

Adventski vijenac

Dec. 16, 2018

Kao i svake godine i ove je godine Udruga žena ukrasila centar mjesta adventskim vijencem. Članovi DVD-a Peteranec i Općina Peteranec partneri su u tom malom projektu Udruge.

Promocija Podravskog zbornika

Naslovnicu ovogodišnjeg Podravskog zbornika krasi peteranski file, a Vesna Peršić Kovač je osim filea u Zborniku opisala i postupak rekonstrukcije peteranske nošnje. Iz tih razloga članovi pjevačke grupe KUD-a "Fran Galović" Peteranec imali su čast otvoriti promociju Zbornika u Galeriji Mijo Kovačić u Koprivnici. Promocija se održala 7.11.2018. u 18h.

Peteranski šlingeraj

Tradicionalna međunarodna smotra folklora Peteranski šlingeraj održana je 28. listopada 2018. u Hrvatskom vatrogasnom domu u Peterancu. U programu su osim domaćina KUD-a "Fran Galović" Peteranec sudjelovali KUD "Ivan Goran Kovačić" Bibinje - FS Veseli Bibinjci, KUD "Ivan Goran Kovačić"  Ivankovo, KUD Obreška, Donja Obreška, KUD "Horvatska" Velika Horvatska i KUD "Sv. Juraj" Zagorje Ogulinsko. U prepunom vatrogasnom domu folkloraši su prikazali nošnje kraja iz kojeg dolaze te pjesme i plesove iz različitih dijelova Hrvatske. Smotru je otvorio načelnik općine Peteranec gosp. Krešimir Matijašić. Kao i svake godine članovi DVD-a Peteranec ispekli su kostanje i pripremili krapampulu za posjetitelje i folkloraše. Nakon smotre folklora, svi zajedno su nastavili s druženjem uz kudovske tamburaše. 

Želi smo žito i pšenicu

U Galeriji Ivana Sabolića u Peterancu, 26. listopada 2018., održana je etno izložba Želi smo žito i pšenicu u organizaciji Udruge žena Peteranec. Osim etno predmeta izložene su fotografije Valerije Ljubić i Petre Gašparić te prikazan film Krunoslava Povijača. Autorice izložbe su Vesna Peršić Kovač i Katica Erdec. Sve navedeno na temu žetvenih običaja. Manekeni i glumci bili su članovi Udruge žena Peteranec te KUD-a "Fran Galović" Peteranec. U programu otvorenja sudjelovali su djeca DV Lastavica Peteranec te učenici PŠ Frana Galovića Peteranec. Izložbu je otvorio zamjenik župana gosp. Ratimir Ljubić.

Foto snimanje

U suradnji s Drava dokumentacijskim centrom i gosp. Zlatkom Moškonom u nedjelju 14. listopada održano je foto snimanje članova KUD-a. Dio je to projekta Narodne nošnje Podravine. Projekt je zamišljen u svrhu očuvanja narodnog blaga Podravine kroz fotografije/portrete ljudi u narodnim nošnjama.

Europski dan jezika

U organizaciji Gimnazije "Fran Galović" Koprivnica i profesorice Martine Grgac u petak 28. rujna 2018. održana je večer poezije na različitim jezicima. Gimnazijalci i gosti su poeziju čitali na latinskom, ruskom, nizozemskom, francuskom, španjolskom, francuskom, engleskom, njemačkom, korejskom i portugalskom jeziku. Kako je hrvatski jezik jedan od europskih jezika, a Gimnazija nosi ime po našem Franu, profesorica Marina Njerš, članica KUD-a "Fran Galović" Peteranec pročitala je Franovu pjesmu Pred večer na peteranskoj kajkavštini. 

Veliko srce za veliki osmijeh

U sklopu humanitarne akcije za kupovinu konja za rehabilitacijsko jahanje koja je održana 22. rujna 2018. godine, Udruga žena je pripremila kolače i otvorila vrata etno kuće za bicikliste koji su biciklirali do Šoderice. Ujedno su i sakupile novac za hvalevrijednu akciju.

Razvoj pučkog školstva u Koprivnici i okolici do 1940 godine

U Muzeju grada Koprivnice 7. 9. 2018. otvorena je izložba o pučkom školstvu u Koprivnici i okolici do 1940. godine. KUD "Fran Galović" ustupio je dječje nošnje kakve su se nosile oko 1920. godine u Peterancu. Izložba se može razgledati tri mjeseca. 

Godina Kulturne baštine

U sklopu smotre Bakina škrinja u izlozima koprivničkih trgovina postavljena je izložba nematerijalne kulturne baštine Republike Hrvatske. Izlog trgovine Borovo ugostio je izložbu peteranskog bijelog veza i etno igračaka.

Foto i video snimanje

Jun. 17, 2018

Članice Udruge žena organizirale su foto i video snimanje žetvenih običaja za potrebe izložbe za Galovićevu jesen.
Fotografirale su: Valerija Ljubić i Petra Gašparić
Video snimatelj: Kruno Povijač

Detalj sa snimanja

15. Vzporednice med slovensko in hrvaško etnologijo

Na stručnom skupu  15. Vzporednice med slovensko in hrvaško etnologijo održanom u Kranjskoj gori od 24. 5. do 26.5. 2018., Vesna Peršić Kovač govorila je o kulturnoj baštini Podravine s naglaskom na nematerijalna kulturna dobra. U predavanju pričala je o našem peteranskom vezu - Fileu.

PODRAVINA KAKVU U SRCU NOSIMO I OD ZABORAVA ČUVAMO

16.5.2018.

Muzej grada Koprivnice u suradnji s DV "Vrapčić" Drnje organizira manifestaciju povodom Dana muzeja. Svaki od vrtića predstavio se posebnošću svojeg mjesta. DV "Lastavica" Peteranec predstavio je peteranski bijeli vez u čemu su pomogle članice Udruge žena Peteranec, a bilo je i pastirskih igračaka. Antun Erdec izrađivao je frule i rog od kore drveta. Vrtičarci su uživali isprobavajući. 

Radna akcija u vrtiću

DV Lastavica prošle je godine dobio nagradu u projektu Najljepši vrticki vrt. Kako bi i ove godine konkurirali za etno dvorište i eko vrt odlučili su popraviti stanje vrta. Uz roditelje, tete iz vrtića, peteranske vatrogasce sudjelovale su i članice Udruge. Donirale su stare košare te sadnice starinskog cvijeća i povrća. Pomogle su i oko uređenja. Radna akcija održala se u petak 20.4.2018.

Od Županije samo najbolje

8.4.2018.

Povodom 25. rođendana Županije održan je koncert "Od Županije samo najbolje". Na koncertu su nastupili svi županijski predstavnici na državnim smotrama 2017.g. Sudjelovali su dječje i odrasle izvorne i koreografirane folklorne grupe, glumačke družine, pjesnici, zborovi, vokalni i tamburaški sastavi, slikari, mažoretkinje, plesne grupe. Prisutni su bili i članovi KUDa "Fran Galović".

Vuzmeni pondeljek

Apr. 2, 2018

Folkloraši su sudjelovali na 24. smotri folklora Vuzmeni pondeljek u Prugovcu. Predstavili su se izvornom koreografijom kao i kudovi iz Preloga, Križevaca, Severina i domaćini. Osim plesa i pjesme na pozornici bilo je i na zajedničkom druženju nakon smotre. Tamburaši svih društava zasvirali su zajedno.
link na vijest: http://www.klostarpodravski.hr/index.php/udruge-drustva-i-klubovi/drustva/kud-prugovac/583-vuzmeni-pondeljek-u-prugovcu-2

Straža na Isusovom grobu

Na Veliku subotu članovi KUD-a stražarili su na Isusovom gobu u crkvi Sv. Petra i Pavla. Tradicionalna je to aktivnost koju kudovci dijele s članovima dobrovoljnog vatrogasnog društva.

Izložba Zajedno ususret Uskrsu

U organizaciji TZ grada Ivanić Grada, POU Ivanić Grad i KUD-a Đuro Kundek iz Caginca 24. ožujka 2018. u Ivanić Gradu održana je manifestacija Zajedno ususret Uskrsu. Osim smotre folklora na kojoj su sudjelovali domaćini KUD Đuro Kundek iz Caginca, KUD Katarina Zrinski Ozalj, KUD Sv. Andrija Novaki, KUD Zora Piškorevci, KUD Preslica Peščenica i Zavičajno društvo Sv. Josip Cerje Letovaničko, organizirana je i uskrsna izložba. Na izložbi su se predstavile članice Udruge žena Peteranec. Izlagale su pisanice, domaće kolače, uskrsnu košaru, peteranske suvenire, replike minijatura tradicijskih strojeva. Tijekom izložbe birao se najljepši stol, uskrsna košara i pisanica. Za najljepšu pisanicu odabrana je pisanica Udruge žena Peteranec. 

Još jedna radionica u nizu...

Osim bijelog veza ovog puta žene su izrađivale i cvijeće od krep papira te pisanice za izložbu. 

Radionica je održana 15.3.2018.

Peteranske pisanice - izrađene na radionici

euroMath 2018.

Učenici OŠ "Fran Koncelak" Drnje Iva Betlehem i Filip Baronić sudjelovali su na međunarodnom matematičkom natjecanju euroMath 2018. u Krakovu u Poljskoj. Natjecali su se između ostalog u kategoriji euroMathPresentation Competition. Njihova prezentacija nosila je naziv Mathematics in making clothes. KUD "Fran Galović" Peteranec ustupio im je narodnu nošnju za potrebe prezentiranja. 

Žene za žene

U Galeriji naivne umjetnosti u Hlebinama održana je radionica izrade cijeća od krep papira. Sudjelovala je predsjednica Udruge Katica Erdec. Druženje je organizirala Helena Kušenić, a gosti su bile žene iz Hlebina, Delova, Torčeca, Sigeca, Đelekovca.

Mar. 7, 2018

Počele radionice

I ove godine Udruga žena organizira radionice bijelog veza. Članice Udruge okupile su se u velikom broju. Uz druženje i vez vrijeme je brzo prošlo.

Valentinovo u Peterancu

Članice Udruge žena Peteranec su već tradicionalno proslavile Valentinovo u Peterancu zajedno s članicama udruga žena Županije koprivničko - križevačke. Ispunjen Hrvatski vatrogasni dom u Peterancu zasluga je i malih vrtićaraca iz Peteranca koji su prikazali običaj svatova na svoj način. Kristijan Gaži odglumio je peteranskog pozoviča, Mateo Hrženjak je bio starešina, a djeca peteranski svati. 

Prisutnima su se uz predsjednicu Katicu Erdec obratili i načelnik Krešimir Matijašić te zamjenik župana Ratimir Ljubić. Obojica su se zahvalili Udruzi na rezultatima koje postiže, na suradnji s lokalnim institucijama i upravom te na promicanju kulturnih vrijednosti i svog kraja u zemlji i inozemstvu. Istaknuli su brojne uspjehe Udruge žena Peteranec i KUD-a "Fran Galović" Peteranec, a posebno odlazak na Državnu smotru izvornog folklora Vinkovačke jeseni i suradnju s konzulicom RH u Mađarskoj Vesnom Haluga. 

Busójárás Mohács Busó-festival

Po preporuci generalne konzulice RH u Mađarskoj, gđe. Vesne Haluga, KUD „Fran Galović“ Peteranec je u nedjelju 11. veljače sudjelovao na Busójárás Mohács Busó-festivalu. To je manifestacija ophoda buša koje je UNESCO stavio pod svoju zaštitu. Manifestacija okuplja svake godine oko 2000 maskiranih u tradicijske maske – buše. U sklopu manifestacije se odvijaju smotre folklora. Sudjeluju folklorna društva iz više susjednih država. Samu manifestaciju, koja traje nekoliko dana, svake godine posjeti oko 30 000 ljudi. KUD „Fran Galović“ Peteranec predstavio se pjesmama i plesovima Peteranca i Podravine te prikazom seoskih tradicijskih poslova. Nastupali su na pozornici u Kossuth Filmszínház-Galéria Mohács, na obali Dunava (prigodom prelaska buša čamcima preko rijeke) i na centralnoj festivalskoj pozornici na glavnom mohačkom trgu neposredno pred paljenje krijesa. 

Više o manifestaciji na:

   http://www.mohacsibusojaras.hu/

Zimska škola folklora

Jan. 6, 2018

U Koprivnici je u tijeku Zimska škola folklora. Organizator je Matica iseljenika, a voditelj Andrija Ivančan. Nastava se odvija u tri sekcije: ples, tambure, tradicijska glazbala. Izučava se alpsko plesno podneblje. Voditeljica KUD - a, Marina Njerš sudjelovala je u plesnoj sekciji.
kratki video: bit.ly/folklorskola