HRT

Ekipa HRT-a snimila je prigodnu reportažu o božićnim običajima u Peterancu. Kako se slavilo u Peterancu, što su pripremali ukućani, kako je glasila blagdanska čestitka te kako se pjevalo prikazali su članovi KUD-a.

Snimila je novinarka Andrijana Gregur.

26. Galovićeva jesen u Peterancu

U petak 25. listopada otvorena je etno izložba Tiha voda brega gloda u organizaciji Udruge žena, autorice Vesne Peršić Kovač.

26. listopada posađeno je drvo kestena u aleji kostanja u dvorištu škole u Peterancu u sklopu akcije Zasadi drvo, ne budi panj!

Na smotri folklora Peteranski šlingeraj koja je održana nakon sadnje gostovala su folklorna društva iz Delova i Glogovca te FA Koprivnica. Tom prigodom podijeljene su brončane i srebne zahvalnice dugogodišnjim članovima društva te plakete najzaslužnijima povodom 20. - te godišnjice društva.

Promocije

U Galeriji Mijo Kovačić Koprivnica 21. listopada održana je promocija dokumentarnog filma o fileu i knjižice o izradi filea. Ideju za film dale su Vesna Peršić Kovač i Katica Erdec, a snimio je i montirao Dinko Šimac. Autorice knjižice su Vesna Peršić Kovač i Valerija Ljubić uz stručnu pomoć Katice Erdec. Na promociji je sudjelovala i Zrinka Studen iz Konzervatorskog odjela u Bjelovaru.

Radionice

Tijekom rujna i listopada nastavljene su radionice izrade filea. Mnogo zainteresiranih žena se pridružilo učenju i izradi filea.

Međunarodni dan kulturne baštine

23. 9. se slavi Međunarodni dan kulturne baštine. Tom prigodom je na hodnicima Gimnazije "Fran Galović" Koprivnica postavljena izložba fotografija članova društva Narodne nošnje - portreti. Autor fotografija je gosp. Zlatko Moškon iz DDC Koprivnica. 

Folklorni festival u Toskani

Od 26. do 29. srpnnja 2019. članovi KUD-a boravili su u Toskani u Italiji na Folklornom festivalu u organizaciji Blue Diamond organizacije. Dvije festivalske večeri održane su u Maresci. Tom prigodom folkloraši su posjetili i Montecatini Terme, Montecatini Alto, Pisu i Firenzu.

Snimka nastupa je objavljena na You Tube-u na poveznici: https://youtu.be/BUbOj0FYUAs (nastup Peterančana je nakon 1h 06min)

Fotografije: KUD "Fran Galović" Peteranec i www.bluediamondevents.net 

Paški festival čipke

Od 20. do 22. lipnja u Pagu održan je 10. Paški festival čipke. Članice Udruge prezentirale su umijeće izrade filea te izložile najljepši peteranski file. Sudjelovale su Katica Erdec, Ankica Maltarić i Biserka Baronić. Izloženi su bili radovi Katice Erdec, radovi u vlasništvu Marije Betlehem, Mire Matošić te crkve Sv. Petra i Pavla iz Peteranca. Osim peteranskog filea izložene su bile paška, lepoglavska i svetomarska čipka, sikirevačka sunčana čipka te čipke iz Njemačke, Češke, Mađarske, Bugarske, Crne gore i Slovenije.

Organizatori festivala su bili Turistička zajednica grada Paga, Grad Pag i Društvo paških čipkarica "Frane Budak". Festival je pod visokim pokroviteljstvom Predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović, pokroviteljstvom Ministarstva kulture i Zadarske županije. Osim izložbi i radionica održala se i modna revija te nastup KUDa Družina iz Paga i Gradske glazbe Pag. Udruga Paška alka prikazala je kako se nekad živjelo, a koncerte su održale klape Ragusa i Kampanel.

Za tu prigodu tiskana je i brošura Peteranski bijeli vez. Tekst je napisala Vesna Peršić, prevela na engleski jezik Martina Grgac, a fotografije su pripremile Valerija Ljubić i Marina Njerš.

Etnofestival u Hlebinama

 

15. lipnja 2019. održan je etnofestival u Hlebinama na kojem je prikazan film Želi smo žito i pšenicu kojeg su snimili članovi društva. Osim toga prikazan je postupak mlaćenja žita i pletenje žetvenog vijenca. Naši članovi su aktivno sudjelovali u aktivnostima.

Gosti su bili studenti etnologije i antropologije iz Amerike.

 

Više na poveznici.

Radionica u bolnici

U suradnji s Društvom Naša djeca Koprivnica organizirana je radionica drvenih dječjih igračaka i filea na odjelu pedijatrije u Općoj bolnici u Koprivnici.

Tom prigodom je odjelu pedijatrije i njenoj voditeljici dr. Maji Toth Mršić uručen poklon - dječje igračke i slika - uramljen file.

Radionica je održana 9. lipnja 2019. u sklopu Podravskih motiva.

Križevačko spravišče

 

U organizaciji KUD-a "Prigorje" u sklopu Križevačkog spravišča članovi društva Katica i Antun Erdec prezentirali su igračke i file u dvorištu Gradskog muzeja Križevci.

Radionice filea u Galeriji Mijo Kovačić u Koprivnici

 

 

Članice Udruge pokazale su polaznicima radionice umijeće izrade filea. Voditeljica radionice je bila Katica Erdec.

Održane su dvije radionice u svibnju (21. i 23. 5. 2019.)

Stiglo je proljeće

U Galeriji naivne umjetnosti održana je proljetna radionica. Antun Erdec pokazao je prisutnima kako izraditi frulice i rogove od vrbove šibe i kore. Kako zvuče ne možemo prikazati u tekstu ali kako je bilo zabavno pogledajte na fotografijama.

Radionica je održana 9. svibnja. 

Erasmus+ projekt

Suradnja s odgojno - obrazovnim ustanovama i edukacija mladih jedan je od ciljeva Udruge. Koprivnička Gimnazija "Fran Galović" Koprivnica provodi Erasmus+ projekt LORESU gdje su aktivnosti vezane uz stare obrte, etnologiju, lokalnu i regionalnu povijest i kulturno nasljeđe. U sklopu mobilnosti u Hrvatsku članovi društva su prikazali proces ispiranja zlata učenicima i nastavnicima iz Portugala, Španjolske, Italije i Poljske. Prikaz je prikazan na dravskom sprudu pored mjesta Brodić 1. svibnja 2019.

Straža na Isusovom grobu

Članovi Dobrovoljnog vatrogasnog društva Peteranec i KUD-a "Fran Galović" tijekom Velike subote (20. travnja 2019.) držali su stražu na Isusovom grobu u crkvi Sv. Petra i Pavla u Peterancu.

Tradicija naših starih

Proslava Dana županije obilježena je brojnim manifestacijama pa tako i tradicionalnom izložbom Tradicija naših starih. Kao i svake godine sudjelovali su i članovi Udruge žena Peteranec. Izložba je održana u gradskom parku u Koprivnici 13. travnja 2019.

Nastavljamo s radionicama...

   Članice Udruge žena Peteranec svake godine provode radionice izrade veza. Tijekom veljače i ožujka organizirane su radionice za članice i sve one koji žele naučiti izrađivati file u prostoriji Udruge, a u suradnji s Muzejom grada Koprivnice u Galeriji Mijo Kovačić za učenike koprivničkih osnovnih škola. Radionicu s osnovnoškolcima održale su Katica Erdec i Valerija Ljubić uz stručnu pomoć Vesne Peršić Kovač.

Valentinovo u Peterancu

Tradicionalna manifestacija održala se u Hrvastkom vatrogasnom domu 16. veljače 2019. g. Okupljenim udrugama žena obratila se predsjednica Udruge žena Peteranec, Katica Erdec, načelnik Općine, gosp. Krešimir Matijašić i dopredsjednica Županijske skupštine, Verica Rupčić. U kratkom programu predstavljen je novi broj Podravskog zbornika kojeg je predstavila gđa. Vesna Peršić Kovač i brošura Cultural Heritage of Hungary - Croatia cross border region o kojoj je pričala Marina Njerš. Gosp. Zlatko Moškon iz Drava dokumentacijskog centra predstavio je izložbu fotografija peteranskih folkloraša.